Cum ne pregatim pentru primul tratament la cereale?
Încet, încet după trecerea sezonului rece va trebui să intrăm la efectuarea primul tratament în culturile de cereale păioase. Pentru aceasta ar trebui să ne pregătim din timp. În primul rând, primăvara devreme se vor efectua observații repetate în cadrul fermelor – astfel vom merge în parcelele de cereale păioase să colectăm cât mai multe informații despre modul de dezvoltare al acestora și despre apariția bolilor și spectrul de buruieni prezente. În această fază, plantele pot manifesta simptome ale principalilor agenți patogeni, care s-au instalat încă din toamnă sau primăvara timpuriu: Făinarea (Blumeria graminis – Erysiphe graminis), Septorioza (Septoria tritici vs. Septoria nodorum) sau Pătarea în ochi a bazei tulpinii (Pseudcercosporella herpotrichoides). Trebuie acordată o atenție corespunzătoare fungicidului utilizat la primul tratament, deoarece acesta trebuie să combată aceste boli.
Un program puternic în T1:
• Reduce riscul de dezvoltare explozivă a bolilor
• Asigură o protecție îndelungată în cazul unui T2 întârziat
• Ratarea momentului optim poate duce la pierderi semnificative de recoltă.
• Un START slab nu poate fi recuperat!!!
Primul tratament (T1) la culturile de cereale se efectuează primăvara, la reluarea vegetației, atunci când plantele de cultură și-au încheiat înfrățitul și sunt în creștere activă. Acest tratament este deosebit de important, de el depinzând în mare măsură evoluția favorabilă a culturii și reduce semnificativ pierderile de producție provocate de boli și buruieni ce pot ajunge până la 40%.
Efectuarea primului tratament (T1) are loc în intervalul cuprins între începutul alungirii paiului și apariția frunzei stindard. În acest interval se recomandă și efectuarea erbicidării pentru combaterea buruienilor dicotiledonate care determină pierderi semnificative de producție. Deși acest interval se întinde pe o perioadă relativ lungă de timp, trebuie să avem în vedere că, cu cât întârziem mai mult momentul de intrat în câmp, cu atât gradul și intensitatea atacului bolilor va crește, iar pierderile potențiale de recoltă vor fi mai mari.
O protecție puternică încă de la început
Având în vedere necesitatea unui start bun în vegetație, fără compromisuri – recomandăm aplicarea pachetului FLEXITY DUO ca prim tratament (T1). Utilizarea pachetului FLEXITY DUO va asigura o protecție sigură împotriva bolilor încă de la începutul reluării vegetației. Pachetul fungicid inovator FLEXITY® DUO, de la BASF, combate făinarea și complexul de boli foliare ale grâului, dar și ale orzului încă de la primul tratament din primăvară.
FLEXITY DUO este un pachet inovator pentru că îmbină avantajele a două substanțe active de ultimă generație. Este vorba despre metrafenonă și piraclostrobin, care se numără printre cele mai eficiente substanțe active disponibile în România, care acționează sinergic pentru o protecție sigură și de lungă durată.
Pe lângă efectul de prevenire și combatere a bolilor, pachetul FLEXITY DUO asigură și:
• Reducerea arsurilor solare, mai ales în perioadele de arșiță;
• Efectul de înverzire a grâului;
• Absorbția mai bună a azotului și nutrienților;
• Inhibarea producției de etilenă în timpul perioadelor de stres biotic și abiotic;
• Creșterea rezistenței paiului și reducerea riscului de cădere;
• Utilizarea eficientă a apei din sol.
Combaterea buruienilor cu frunza lată
Pentru combaterea buruienilor dicotiledonate, în funcție de spectrul acestora din cultură, recomandăm aplicarea produsului ADENTIS pe bază de tribenuron-metil. Momentul optim pentru aplicarea tratamentului din faza de 2 frunze până la apariția frunzei stindard, iar buruienile trebuie să fie într-un stadiu cât mai timpuriu de dezvoltare (cele anuale în stadiul de 2-6 frunze, iar cele perene în stadiul de rozetă).
Un alt produs recomandat este GENTIS 450 EC. Acesta se aplică postemergent în primăvară, când atât culturile de cereale, cât și buruienile sunt în faza activă de dezvoltare. Din cauza unei sensibilități mai reduse a unora dintre buruieni, momentul propice pentru aplicarea tratamentului este în faza de înfrățire a culturii până la formarea primului internod. GENTIS 450 EC are un spectru extins de combatere prin combinarea a două molecule cu mod de acțiune hormonal : acid 2,4 d și fluroxipir. Are un impact rapid și ireversibil asupra buruienilor țintă, cu primele semne vizibile după numai 1-2 zile.
Pentru cei care doresc o soluție complexă, recomandăm RACING EXTRA – un erbicid sulfonilureic complex, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de cereale păioase pe bază de tifensulfuron-metil și metsulfuron-metil. RACING EXTRA se aplică în primăvară, până la stadiul în care frunza stindard este complet dezvoltată. RACING EXTRA poate fi aplicat chiar și la temperaturi scăzute (4 – 50C) fără a fi afectată eficacitatea. În cazul cerealelor păioase de toamnă, se poate aplica imediat după răsărire, cu rezultate remarcabile, mai ales când există infestare cu samulastră de rapiță sau floarea-soarelui, provenită de la cultura premergătoare.
Pentru a crește eficiența tratamentului cu erbicide vă recomandăm aplicarea acestora împreună cu un adjuvant cum ar fi MIG (200 ml/ha) sau ANNGRO (200 ml/ha).
Biostimularea culturii
Pentru a ajuta cultura de cereale de toamnă (grâu, orz, triticale, secară) să se refacă după perioada de iarnă și să aibă un start bun recomandăm aplicarea, odată cu primul tratament a unui biostimulator. Prin start bun ne referim la creșterea capacității fotosintetice dar și la o înrădăcinare mai bună și o absorbție mai ridicată a apei și substanțelor nutritive din sol.
PHYSIOCROP este un produs fertilizant cu efect biostimulator. Aplicarea foliară a PHYSIOCROP în doză de 1,0-1,5 l/ha ajută cultura să depășească momentele de stres. Astfel are o acțiune de stimulare a plantei pentru economisirea energiei în timpul sintezei proteice; reduce stresul abiotic, ajută la revenirea rapidă a culturii la începutul creșterii vegetative în primăvară, în cazul secetei, schimbărilor de temperatură, dar și în cazul bolilor sau efectelor fitotoxice provocate de tratamentele cu produse de protecția plantelor. De asemenea, crește viteza de absorbție a nutrienților, ajutând, totodată, la creșterea metabolismului azotului.
Un alt produs recomandat este NUTRI-PHITE PGA, un biostimulator și un complex nutritiv brevetat, unic, pentru maximizarea absorbției azotului și o mai bună dezvoltare a rădăcinilor. Crește absorbția, sinteza și utilizarea îngrășămintelor, ducând la o mai bună instalare a culturii, dar și la o producție de o calitate superioară. NUTRI-PHITE® PGA este un produs conceput pentru a crește eficiența fertilizării. NUTRI-PHITE® PGA asigură culturii cantitatea de fosfor necesară în fazele critice (imediat după răsărire, înainte de înflorit) atunci când plantele nu pot utiliza rezerva de fosfor din sol în mod eficient.
Fertilizarea foliară
În ultimii ani, în cadrul tehnologiilor performante se utilizează din ce în ce mai mult aplicarea fertilizărilor foliare în vederea obținerii de producții ridicate. Fertilizarea foliară vine ca o completare a fertilizării de bază și prin ea se urmărește asigurarea necesarului de microelemente. Este recomandat ca înainte conceperii planului de fertilizare foliară să efectuați o analiză foliară. Aceasta vă poate indica dacă sunt anumite blocaje în sol și care sunt carențele cu care cultura se confruntă. În urma analizelor foliare efectuate în ultimii 3 ani, în cadrul AGRII am identificat că cele mai frecvente carențe cu care se confruntă culturile de grâu sunt de potasiu, bor și zinc.
Unul dintre produsele recomandate pentru culturile de cereale este FOLIQ CEREALE. Acesta este un îngrășământ cu aplicare foliară și cu o formulare special concepută pentru a preveni și trata carența de microelemente din plante. Compoziția produsului asigură în mare măsură nevoile de nutriție ale unor culturi intensive, asigurându-le o dezvoltare corespunzătoare pe toată durata perioadei de vegetație, favorizând obținerea unor producții mari și stabile. Se recomandă aplicarea FOLIQ CEREALE, în vederea obținerii unei dezvoltări optime înainte de intrarea în iarnă, pentru a rezista mai bine la îngheț și primăvara odată cu primul sau al doilea tratament, pentru a permite o dezvoltare optimă a culturii.
În situația în care nu folosiți biostimulatori, se recomandă aplicarea unui fertilizant foliar odată cu erbicidarea. Acesta are rolul de a ajuta cultura să se refacă mai repede după efectuarea tratamentului fitosanitar. Unul dintre produsele frecvent utilizate este FOLIQ UNIVERSAL, în doză de 3,0-5,0 l/ha.
Dacă este necesar se va adăuga și un instecticid la primul tratament. Atfel se poate aplica insecticidul ALFADONE 10 EC, pe bază de alfa-cipermetrin sau insecticidul SCATTO, pe bază de deltametrin. Aceste insecticide se pot utiliza cu succes pentru combaterea dăunătorilor care apar pe parcursul perioadei de vegetație în culturile de grâu, orz, secară, triticale sau ovăz.
Descoperiți gama completă de produse pe magazinul online Agrii.