Solutiile Agrii impotriva septoriozei  %Post Title

CE DAUNE POATE PRODUCE BOALA LA CULTURA GRÂULUI?

Septoria tritici-Septorioza – Pătarea brună a grâului este cea mai importantă și dăunătoare boală foliară a grâului de toamnă la nivel mondial. Agentul patogen reduce suprafața frunzelor verzi pentru fotosinteză. Determină pierderi semnificative de randament în fiecare an. De asemenea, afectează calitatea cerealelor. La culturile grav afectate pot apărea pierderi de peste 50%. Vremea uscată în lunile mai și iunie poate reduce pierderile, dar roua puternică permite infecția. Deși grâul este gazda principală, boala afectează ocazional secara, triticalele și unele specii graminee.

CARE SUNT SIMPTOMELE BOLII LA PĂIOASE?

Septorioza are adesea ca rezultat leziuni pe suprafața frunzelor alungite, ovale, care sunt restricționate de nervurile frunzelor, dând un aspect dreptunghiular. Leziunile se pot uni pentru a forma suprafețe mari de țesut maro necrotic. Leziunile mature conțin fructificații caracteristici, mici (dar vizibile) negre (picnidii).

În majoritatea anilor, simptomele se dezvoltă foarte devreme chiar și din TOAMNĂ când simptomele pot fi evidente până la începutul lunii decembrie și pe tot parcursul iernii pe frunzele cele mai joase.

FACTORI DE RISC AI APARIȚIEI BOLII

Semănat timpuriu – Varietăți susceptibile – Ierni blânde

MANAGEMENTUL BOLII

Pentru a combate eficient boala va trebui să cunoaștem gradele de eficiență a substanțelor active în special a celor din grupele chimice ale triazolilor dar și SDHI, cunoscute ca fiind cele mai eficiente în combaterea septoriozei din punct de vedere preventiv, curativ dar și eradicativ.

Tabel eficiență triazoli

 

Substanța activă Pătarea în ochi Făinare Septorioză Rugina galbenă Rugina brună Fuzarioză
Tebuconazol 0 2 1 4 4 3
Protioconazol 4 3 3 4 2 4
Metconazol 0 2 2 3 4 3
Difenoconazol 0 1 2 1 3 0
Flutriafol 0 1 1 2 2 0
Mefentriconazol 4 3 3 5 4 4
Epoxiconazol 2 2 3 5 4 2

Tabel eficiență SDHI

 

Substanța activă Pătarea în ochi Făinare Septorioză Rugina galbenă Rugina brună Fuzarioză
Fluxapiroxad 0 0 4 3 4 0
Bixafen 0 0 4 3 3 0
Benzovindiflupir 0 0 5 0 0 0
Izopiraza 0 0 4 3 3 0
Fluopiram 0 0 3 0 0 0

Legendă:

0=fără eficiență

5=eficiență foarte bună

În urma analizării celor două tabele cu gradele de eficiență ale substanțelor active se poate întocmi schema de intervenție pentru combaterii agentului patogen descris mai sus.

Astfel se poate opta pentru o soluție de tipul ’’ready mixed’’ ce combină două sau mai multe substanțe active specifice combaterii septoriozei precum:

 

  • MIZONA (Fluxapiroxad + Piraclostrobin)
  • Elatus era (Banzovindiflupir + Protioconazol)
  • Aviator Xpro (Bixafen + Protioconazol)
  • Revystar XL (Mefentrifluconazol + Fluxapiroxad)
  • Verben (Proquinazid + Protioconazol)

În situația unei presiuni foarte mari a boliila nivelul aparatului foliar, departamentul tehnic a AGRII ROMÂNIA recomandă intervenția cu o doză de minim 200 g/ha protioconazol prin folosirea produsului PROTOS 0,8 l/ha.

 

Dr. ing. Laurențiu Țibulcă
Manager tehnic CPP