Fertilizarea foliară a culturilor de cereale păioase

În ultimii ani, în cadrul tehnologiilor performante se utilizează din ce în ce mai mult aplicarea fertilizărilor foliare, în vederea obținerii de producții ridicate. În primul rând este important să rețineți că fertilizarea foliară vine ca o completare a fertilizării de bază și prin ea se urmărește asigurarea necesarului de microelemente – fertilizarea foliară nu înlocuiește fertilizarea de bază. Este recomandat ca înainte conceperii planului de fertilizare foliară să efectuați o analiză foliară. Aceasta vă poate indica dacă sunt anumite blocaje în sol și care sunt carențele cu care cultura se confruntă în funcție de specificul terenului pe care îl lucrați. În urma analizelor foliare efectuate în ultimii 3 ani în cadrul AGRII am identificat că cele mai frecvente carențe cu care se confruntă culturile de grâu sunt de: potasiu, bor și zinc, dar în creștere sunt și carențele de cupru și magneziu. Cauzele acestor carențe pot fi foarte multe, dar sunt cel mai adesea legate de lipsa de mobilitate a elementelor nutritive în sol.

Fertilizarea foliara a culturilor de cereale paioase  %Post Title

Necesarul de microelemente al culturilor de cereale nu este ridicat, dar absența acestora poate provoca scăderi mari de producție deoarece acestea sunt implicate în multe procese fiziologice care au loc în plantă.

Ce produse se pot aplica?

Unul dintre produsele recomandate pentru culturile de cereale este FOLIQ CEREALE. Acesta este un îngrășământ cu aplicare foliară și cu o formulare special concepută pentru a preveni și trata carența de microelemente din culturile de cereale. Compoziția produsului (120 g/l N + 150 g/l K2O + 4% MgO + 7% SO3 + B, Cu, Zn, Fe, Mn, Mo, Zn), special concepută asigură în mare măsură nevoile de nutriție ale unor culturi intensive, asigurându-le o dezvoltare corespunzătoare pe toată durata perioadei de vegetație, favorizând obținerea unor producții mari și stabile. Se recomandă aplicarea FOLIQ CEREALE (0,5-1,0 l/ha) în vederea obțineri unei dezvoltări optime înainte de intrarea în iarnă, pentru a rezista mai bine la îngheț și primăvara odată cu primul sau al doilea tratament pentru a permite o dezvoltare optimă a culturii.

În ultimii ani, pe fondul aplicării măsurilor de mediu ce au vizat reducerea poluării, dar și a reducerii numărului de tratamente fungicide efectuate cu produse pe bază de sulf a apărut necesitatea aplicării acestui element – cel mai adesea carența de sulf s-a observat la culturile de orz. Pentru a acoperi necesarul de sulf la cereale, în timpul vegetației este recomandată aplicarea produselor FoliQ Sulphur în doză de 3-5 l/ha sau SULPER 1-1,5 l/ha. Sulper este un fertilizant cu aplicare foliară, formulat ca lichid, cu un conținut ridicat de sulf sub formă de tiosulfați. Compoziția produsului și cantitățile de elemente nutritive au fost selectate pentru a corespunde întru totul cerințelor plantelor de cultură, sensibile la carența de sulf.

Rețineți! Pentru plantă, atât azotul, cât și sulful sunt elemente esențiale pentru sinteza proteinelor. Carența de sulf va reduce considerabil utilizarea eficientă a azotului și va limita formarea proteinelor fiind o componentă esențială a acestora. Sulful este necesar pentru numeroase funcții de creștere ale plantelor.
Pentru cei care au culturile echilibrate din punct de vedere al aprovizionării cu elemente nutritive recomandăm aplicarea odată cu erbicidarea a produsului FoliQ Universal (3,0-5,0 l/ha) sau FoliQ Makro 21 (2,0-3,0 l/ha) acestea ajută cultura să depășească stresul provocat de efectuarea tratamentului. Dacă se dorește o creștere vegetativă mai puternică aplicați FoliQ 36 Nitrogen (3,0-5,0 l/ha), conținutul acestuia ridicat în azot și magneziu stimulează creșterea vegetativă a culturii.
Făcând un set de analize foliare, creșteți eficiența economică a produselor aplicate, și mai mult decât atât puteți aplica fertilizantul foliar de care are nevoie cultura!

Dr. Ing. Valerian IȘTOC
Business Development Director, Agrii România