O ANALIZĂ UTILĂ PENTRU TOATE FERMELE!
Analizele foliare determină concentrația elementelor esențiale din țesuturile plantelor analizate. Analizele foliare sunt complementare programului de cartare agrochimică și ajută la identificarea căilor de folosire a îngrășămintelor într-un mod mai eficient. Dezechilibrele nutritive latente (care nu se observă) sau toxicități pot fi identificate în acest mod. Analizele foliare măsoară eficiența programului de fertilizare de bază și foliară precum și nivelul de microelemente din planta care nu pot fi determinate prin cartare.
În contextul actual, când prețul îngrășămintelor este la nivel foarte ridicat, trebuie folosite toate mijloacele pentru a crește eficiența economică a fertilizării. Astfel, pe lângă cartarea agrochimică, analizele foliare vin să completeze imaginea disponibilității elementelor nutritive din sol. Prelevarea probelor de frunză la începutul sezonului ne ajută să identificăm carențele și ne permite timpul să luăm măsuri de corecție, dăcă sunt necesare. Probele de țesut foliar luate mai târziu în sezon ne oferă imaginea a ceea ce s-a întâmplat din punct de vedere nutritiv și ne ajută să întocmim planurile de fertilizare în sezonul următor.
O statistică simplă a analizelor foliare efectuate pentru cultura grâului în primăvara anului 2021 ne-au indicat că cele mai frecvente carențe de elemente au fost cele de potasiu, zinc și bor. La cultura porumbului, nivel mai scăzut de aprovizionare a fost înregistrat la fosfor, potasiu, magneziu, bor și zinc.
Analiza foliară. De ce este important să efectuați analize foliare?
Programele de nutriție ale plantelor (fertilizarea) ar trebui să înceapă întotdeauna cu o analiză completă a solului pentru a putea face planificarea aprovizionării și aplicării îngrășămintelor. Prelevarea probelor de țesut vegetal (frunză) a fost utilizată în principal în cazul în care problemele nutriționale au apărut în timpul sezonului și, adesea, rezultatul măsurilor ulterioare a fost dificil de contorizat.
Importanța prelevării corespunzătoare a probelor, dar și fiabilitatea rezultatelor și recomandările de analiză depind, în cele din urmă, de acuratețea primului pas – modul de prelevare a probelor de țesut vegetal.
Prelevarea probelor de țesut vegetal are 3 etape:
- Prelevarea de probe reprezentative din frunzele tinere deschise complet;
- Menționarea culturii și a stadiului de dezvoltare;
- Ambalarea corectă și expedierea imediată la laborator.
Stadiile de dezvoltare ale culturii
Una dintre îmbunătățirile majore ale acestei noi abordări este legarea cerințelor de nutrienți de etapa de dezvoltare a culturilor, astfel încât stadiul de dezvoltare al culturilor trebuie indicat în coloana ”Analiză necesară”, cu fiecare eșantion prezentat:
- Grâu și orz de toamnă – înfrățit, alungirea tulpinii, burduf, apariția spicului;
- Rapiță de toamnă – 3, 4, 5 etc frunze (toamna), alungirea tulpinii, buton floral, înflorire, formarea silicvelor, formarea semințelor;
- Porumb – 2-8 frunze formate, 8+ frunze formate, alungirea tulpinii, apariția inflorescenței;
- Floarea-soarelui – 2-8 frunze formate, 8+ frunze formate, alungirea tulpinii, apariția butonului floral, înflorire;
Instrucțiuni privind prelevarea frunzelor:
La fiecare prelevare, luați cele mai tinere frunze formate complet, care sunt îndepărtate de vârful de creștere. Asigurați-vă că frunzele incluse în eșantion aparțin de la plante aflate în aceeași fază de dezvoltare. Luați doar frunze, nu tulpini sau rădăcini.
Evitați frunzele rupte, și nu includeți frunze care prezintă semne de boli, dăunători sau altele deteriorări. Evitați plantele contaminate cu praf sau sol. Dacă frunzele sunt ude, uscați-le cu un material absorbant curat.
Formularul de comandă trebuie plasat într-o pungă de plastic pentru a-l menține uscat.
Prelevați separat probe din zonele cu probleme.
Modul de prelevare al probelor
Prelevați probele de frunze din cel puțin 20 de locații diferite din câmp. Nu prelevați probe de frunze de pe parcelele tratate cu produse pentru protecția plantelor sau îngrășăminte foliare în ultimele 3-5 zile.
Important: Ca regulă generală, vă rugăm să vă asigurați că ați colectat aproximativ 200 de grame (aproximativ 2 mâini) de material proaspăt pentru a fi trimis la laborator.
Ce să faci și ce să nu faci
- NU se prelevează probe imediat după aplicarea amendamentelor sau a îngrășămintelor;
- NU permiteți contaminarea frunzelor cu sol în timpul prelevării probelor;
- NU trimiteți material proaspăt înainte de weekend sau înainte de vacanțe publice;
- Curățați orice echipament folosit înainte de prelevarea probelor pe o zonă nouă;
Ce elemente se analizează?
Nivelul total de N, P, K, Ca, Mg, S, B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn în materia uscată
FOARTE IMPORTANT! Asigurați-vă că probele sunt etichetate în mod clar cu:
Denumirea societății, localitatea, județul, CULTURA, soiul sau hibridul și FAZA DE DEZVOLTARE A CULTURII (vezi model etichetă)
Ce urmează?
Pentru mai multe informații, adresați-vă colegilor din echipa tehnică Agrii România. Ei vă pot ajuta cu procesul de prelevare de probe și pot discuta rezultatele cu dvs., pentru a stabili cele mai bune soluții de fertilizare ce corespund cerințelor nutritive ale culturilor.
Probele se vor expedia la adresa: | Agrii România SRL Șos. București-Ploiești, nr 7A, etaj 7, clădirea Lamda Med, Sector 1, București În atenția : Ioana Flueriș |
Când primesc rezultatele?
Termenul de livrare al rezultatelor este de 7-10 zile lucrătoare, de la data predării probelor către echipa Agrii.
Model etichetă
Eticheta Probă analiză foliară
Denumirea societății | |
Localitatea | |
Județul | |
Cultura | |
Soiul Hibridul | |
Faza de dezvoltare a culturii | |
Data prelevării probei | |
Director vânzări Agrii |
Dr. Ing. Valerian IȘTOC
Business Development Director, Agrii România