Atenție la afidele din culturile de floarea-soarelui!
Afidele (Brachycaudus helichrysi) prezente în cultura de floarea-soarelui au devenit o problemă stringentă ce necesită o atenție deosebită din mai multe puncte de vedere:
- Monitorizarea culturii în fenofaze de creștere activă a plantelor: în intervalele fenologice 2 frunze (BBCH 12) până la formarea butonului floral (BBCH 51) sucul vacuolar al plantelor de floarea-soarelui este dulce reprezentând o atracție nutritivă pentru coloniile de afide care înțeapă și extrag sucul din plante.
- PED (pragul economic de dăunare): Este considerat atunci când pe un metru pătrat identificăm minim 10 insecte adulte – forma aripată de culoare neagră (vezi foto) sau 20 insecte, generații succesive de culoare verde (vezi foto).
Pagube provocate de dăunător
Leziunile provocate la nivel foliar (vezi foto) induc o fază de stres a plantelor de cultură caracterizată prin: foliaj nou slab dezvoltat, nuanța galben-verde ce induce un nivel redus de clorofilă, foliaj gofrat la nivelul frunzelor noi și bășicări foliare la nivelul frunzelor mai mature, puncte necrotice oxidate, deshidratarea tesuturilor vegetale. Pagube în randament de până la 30% din potențialul genetic al hibridului.
Managementul dăunătorului: combaterea chimică și tehnica aplicării insecticidelor
Succesul combaterii acestui dăunător reprezintă o asociere de substanțe active de natură chimică cât și modalitatea aplicării fizice a PPP-urilor (produse de protecția plantelor).
Combaterea chimică: Asocierea cu o rată mare de eficacitate dintre un piretroid de contact precum Deltametrin (Scatto, Deltasap) sau Cipermetrin (Cyperfor, Sherpa Duo) și unica soluție sistemică disponibilă, Acetamiprid (Apis, Los Ovados sau Mospilan).
Recomandare: reglaj sprayer/stație de tratamente fitosanitare – Din cauza poziționării dăunătorului pe partea dorsală a frunzelor se recomandă coborârea la nivelul plantelor a lăncilor/rampei de administrare, viteza de înaintare redusă a echipamentului și creșterea presiunii de lucru cu 1-2 atmosfere pentru potențarea efectului turbionar de contact al elementelor toxice pe partea dorsală a foliajului.