Pachet recomandat pentru tratamentele de iarna in livezi

Conține

  • KUPFEROL – fungicid – 190 g/l cupru din sulfat de cupru tribazic
  • ESTIUOIL – insecticid, ulei horticol – 790 g/l ulei de parafină
  • MOSPILAN 20 SG – Insecticid – 200 g/kg acetamiprid

Considerând faptul că pomii fructiferi și vița de vie sunt culturi de lungă durată, acestea necesită o întreținere periodică pe tot parcursul anului. Efectuarea tratamentelor din perioada de repaus vegetativ (“stropiri sau tratamente de iarnă”) reprezintă o condiție obligatorie pentru livezile de pomi fructiferi și în vii. Acestea ajută la menținerea unei stări fitosanitare bune a plantelor lemnoase.
Scopul tratamentelor de iarnă
Scopul stropirilor de iarnă este diminuarea rezervelor biologice ale agenților patogeni și dăunătorilor din livadă, vie sau din plantațiile de arbuști fructiferi. Astfel, pot fi combătuți cu succes dăunătorii care iernează în stadiul de ou (inelarul, afidele, acarienii) pe ramuri, în crăpăturile scoarței sau cei care formează colonii pe pom (păduchii țestoși, păduchii lânoși etc.). În cazul speciilor de pomi sâmburoși (piersic, cais, prun, cireș, etc), boli precum monilioza, ciuruiri sau bășicări ale frunzelor pot fi ținute sub control prin aplicarea corespunzătoare a acestor tratamente de iarnă. La măr și păr, speciile de Venturia (rapăn) iernează pe frunzele căzute, dar și pe ramurile atacate.
Ce se face înaintea aplicării tratamentelor?
Înainte de efectuarea tratamentelor, se efectuează lucrările de igienă culturală. Acestea implică tăierea ramurilor afectate, îndepărtarea scoarței îmbătrânite, a mușchilor și lichenilor, ce pot adăposti insecte, larve și ouă în perioada de repaus a pomilor.
Când și cum se aplică?
Tratamentele de iarnă se efectuează în două intervale de aplicare: primul în noiembrie-decembrie (când minim 50% din frunze au căzut) și al doilea tratament se va face în lunile februarie-martie (înainte de umflarea mugurilor).
Tratamentele de iarnă se vor aplica pe scoarța uscată, neacoperită de gheață, zăpadă sau chiciură, în zilele cu temperaturi pozitive, preferabil minim 5-6°C.
Soluția trebuie pulverizată cât mai fin și uniform pe toată suprafața trunchiului și ramurilor. Se începe din interiorul coroanei spre exterior și de la partea superioară a coroanei, spre baza pomului.

KUPFEROL (Fungicid)
5 L/ha (50 ml / 10 l apă)
urmat la 10-14 zile de amestecul:

ESTIUOIL (Insecticid, ulei horticol)
10-15 l/ha (100-150 ml / 10 l apă)
+
MOSPILAN 20 SG (insecticid)
0.3 kg/ha (3 g/10 l apă)

Astfel, atât toamna, cât și primăvara, se aplică un tratament cu KUPFEROL, urmat de un tratament cu ESTIUOIL + MOSPILAN 20 SG (la 10-14 zile după tratamentul cu KUPFEROL), totalizând astfel 4 tratamente.
Întotdeauna se aplică întâi fungicidul pe bază de cupru (KUPFEROL), urmat de uleiul horticol (ESTIUOIL + MOSPILAN 20 SG).

Stropirea efectuată cu fungicidul pe bază de cupru KUPFEROL prezintă o serie de avantaje:
• reduc șansele de infecții cu boli sau dăunători;
• distrug patogenii aflați în frunze sau ramuri;
• asigură igiena culturală;
• grăbesc maturarea lemnului;
• cresc rezistența ramurilor de rod a pomilor și a coardelor viței de vie la temperaturile scăzute.

preloader