Cum tratăm făinarea cerealelor?
O întrebare bună pentru acest sezon, având în vedere că sunt foarte multe sole de cereale păioase afectate de făinare (Erysiphe graminis). Deși pare o boală mai puțin importantă, totuși făinarea provoacă mari pagube atunci când nu se intervine. Atacul se manifestă pe limbul și teaca frunzelor, pe tulpină și foarte rar pe spice. La început apar pete galbene sau verzi deschis, la suprafața cărora apar pernițe pâsloase, proeminente, de câțiva milimetri lungime. Când atacul este puternic, aceste pete confluează, acoperind suprafețe mari din țesutul organului atacat. Pe teci, ele formează un fel de manșon de jur împrejurul tulpinii.
Ce recomandă expertul Agrii?
Pentru combaterea eficientă a făinării expertul Agrii recomandă utilizarea pachetului Flexity® Duo. Substanțe active: 300 g/l metrafenona + 200 g/l piraclostrobin. Conținut pachet: (1 pachet = 20 hectare) 5 litri Flexity® + 10 litri Retengo® Doza recomandată: 0,25 l/ha Flexity® + 0,5 litri/ha Retengo®. Momentul aplicării: BBCH 25 – 61: de la sfârșitul înfrățitului și până la înflorit.
Mai multe detalii, le poate oferi echipa Agrii.