Calciul – Important pentru calitatea fructelor si legumelor
Calciul este un element esential dezvoltarii plantelor. Absorbtia lui se desfasoara pasiv, fara consum de energie. Transportul calciului in interiorul plantei are loc in special prin xylem, impreuna cu apa. Ca urmare absorbtia calciului este direct corelata cu rata transpiratiei. Conditiile de umiditate ridicata, frig si cele care determina rate scazute ale transpiratiei (temperaturi scazute dar si cele foarte ridicate cand stomatele sunt inchise) pot provoca carente de Calciu. Un alt factor care poate cauza aparitia carentelor de calciu il reprezinta salinitatea ridicata pentru ca scade cantitatea de apa absorbita de plante.
Avand in vedere mobilitatea scazuta a calciului in planta, carentele de calciu apar in primul rand in frunzele tinere si in fructe pentru ca ele au o rata a transpiratiei foarte scazuta. Ca urmare este necesar ca plantele sa fie aprovizionate in mod constant cu calciu pentru o crestere continua.
Calciul asigura rezistenta mecanica a tesuturilor si turgescenta celulara, fiind implicat si in procese fiziologice cum ar fi circuitul apei si al sarurilor prin peretii celulari. Calciul ajuta in protejarea plantei impotriva stresului hidric. Pentru cultura, nu este important doar sa aiba frunzele si fructele aprovizionate cu calciu metabolizat la momentul optim ci si faptul ca acestea sa aiba consistenta corespunzatoare. Acest lucru este o garantie a faptului ca fructele vor rezista mai mult la pastrare.
Mai mult, calciul este implicat in producerea pigmentilor, deci, daca va doriti fructe intens colorate si fara boli fiziologice nu trebuie sa va lipseasca acest element din programele de fertilizare. Printre bolile fiziologice care sunt provocate de carenta de calciu enumeram: patarea neagra a fructelor la mar (bitter pit), putregaiul apical al fructelor de solanaceae (tomate, ardei, etc) si putregaiul apical la pepeni, arsura marginala a frunzelor de salata si a legumelor frunzoase, putregaiul fiziologic (inima neagra) la telina. De asemenea, o aprovizionare corespunzatoare cu calciu protejeaza fructele (ardei, tomate, vinete, mar, par, cires, etc) impotriva arsurii solare, in perioadele cu radiatie solara foarte ridicata.
Foliq Calmax este un fertilizant foliar cu formulare moderna recomandat pentru a preveni si trata carenta de calciu la fructe si legume. Acesta are efect pozitiv asupra valorii comerciale prin cresterea duratei de pastrare a acestora. Foliq Calmax reduce pierderile cauzate de boli fiziologice precum: putregaiul apical al fructelor, patarea neagra a fructelor de mar, arsura marginala a frunzelor de salata. Continutul de magneziu si azot impreuna cu o varietate de microelemente garanteaza nutritia suplimentara necesara cresterii corespunzatoare a plantelor, a productiei si calitatii. Foliq Calmax prin compozitia sa (14%N+21%CaO+3%MgO+microelemente) furnizeaza suplimentul necesar de micro si macroelemente asigurand o productie ridicata atat din punct de vedere calitativ cat si cantitativ.
Trebuie sa retineti ca in cazul temperaturilor ridicate se recomanda aplicarea foliara a calciului deoarece absorbtia acestuia pe cale radiculara este mult incetinita. Astfel, pot apare deficiente de calciu daca plantele sunt aprovizionate doar prin sistemele de irigare.
Comanda acum