Importanța analizelor foliare
Tu știi ce de ce aplici îngrășămintele foliare? Care sunt cele mai bune pentru cultura ta?
Programele de nutriție ale plantelor (fertilizarea) ar trebui să înceapă întotdeauna cu o analiză completă a solului (cartare) pentru a putea face planificarea aprovizionării și aplicării îngrășămintelor. Prelevarea probelor de țesut vegetal (frunză) a fost utilizată în principal în cazul în care problemele nutriționale au apărut în timpul sezonului și adesea, rezultatul măsurilor ulterioare a fost dificil de contorizat.
Fiabilitatea rezultatelor și a recomandărilor de analiză depinde, în ultimă instanță, de acuratețea primei etape: prelevarea probelor.
Prelevarea probelor foliare se împarte în 3 etape:
- prelevarea unei probe reprezentative de frunze;
- furnizarea tuturor informațiilor necesare din parcelă și istoricul acesteia (în special în cazul zonelor cu probleme);
- ambalarea corectă și expediere imediată către laborator.
Ce trebuie făcut și ce nu trebuie făcut?
- nu prelevați probele imediat după efectuarea tratamentelor cu produse de protecția plantelor. Cea mai bună perioadă de prelevat este când plantele au 6-8 frunze;
- nu contaminați probele cu alte frunze sau pământ;
- nu expediați material vegetal proaspăt astfel încât acesta să fie transportat în timpul unui weekend sau al unei sărbători legale.
- folosiți pungi curate pentru toate probele;
- furnizați toate informațiile despre parcele și istoricul parcelelor cu probleme;
- mai presus de toate, asigurați-vă că pungile cu probe sunt etichetate în mod clar.
Analiza foliară – Rhiza foliar
Ce elemente analizăm?
Nivelul total de N, P, K, Ca, Mg, S, B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn în materia uscată.
Când primesc rezultatele?
Termenul de livrare a rezultatelor este de 7-10 zile lucrătoare de la data predării probelor către echipa tehnică.
Ce au indicat rezultatele analizelor foliare făcute până acum?
O statistică simplă a analizelor foliare efectuate pentru cultura grâului, pe cele peste 1500 de analize efectuate ne-au indicat că cele mai frecvente carențe de elemente au fost cele de potasiu, zinc și bor. La cultura porumbului, un nivel mai scăzut de aprovizionare a fost înregistrat la fosfor, potasiu, magneziu, bor și zinc.
Aceste informații ne ajută în aplicarea fertilizanților foliari care aduc cele mai mari sporuri de producție – acest lucru se obține prin acoperirea nevoilor (carențelor) de microelemente identificate în plante.
Ce urmează?
Pentru mai multe informații, adresați-vă colegilor din echipa tehnică. Ei vă pot ajuta cu procesul de prelevare de probe și pot discuta rezultatele cu dvs., pentru a stabili cele mai bune soluții de fertilizare ce corespund cerințelor nutritive ale culturilor.
Contact: Ioana Arteni: 0743 149 022
Pentru ca informațiile despre ofertele personalizate și serviciile inovative Agrii să vă fie de folos, vă încurajăm să ne lăsați datele de contact cum ar fi emailul sau numărul de telefon.