Stresul abiotic cauzat de temperaturile scăzute

Unul dintre cele mai importante stresuri abiotice care afectează plantele de cultură este stresul termic.

Ca și în cazul oricărui organism viu, o plantă are o gamă optimă de temperatură la care crește si se dezvoltă cel mai bine. Dacă temperatura este prea rece, situație întâlnită recent la nivel național, imediat după semănarea culturilor agricole de primăvară, germenele, coleoptilul sau tinerele plante suferă, iar fenomenul poartă numele de stres de răcire.
Formele extreme de stres la rece pot duce la stresul de îngheț. Temperaturile scăzute pot afecta cantitatea și rata de absorbție a apei și a nutrienților, ceea ce duce la deshidratarea celulelor și, în situații mai grave, la moartea plantelor.
Simptomatica caracteristică al acestui stres abiotic poate fi observată în imaginile furnizate de către colegii noștri din departamentul tehnic, prin decolorări parțiale sau totale ale aparatului foliar, retrogradări ale creșterii plantelor, frunze slab dezvoltate parțial sau total, puncte necrotice la nivelul tulpinilor, sistem radicular incomplet dezvoltat.

Stresul abiotic: frigul  %Post Title
Stresul abiotic: frigul  %Post Title

Pentru contracararea acestui stres și restaurarea funcționalității plantelor de cultură, unica soluție profilactică eficientă o reprezintă utilizarea produselor biostimulatoare care au în componență un complex de amino-acizi liberi, fitohormoni naturali de creștere (auxine, gibereline și citochinine), extracte din alge marine (Ascophilum nodosum), doze echilibrate de nutritive de sinteză (N, P, K și ME).
În acest sens, recomandăm în aceste situații dar și pentru a preveni alți factori de stres abiotic precum: deficit hidric, răni cauzate de ploi torențiale sau grindină, temperaturi crescute, salinitate etc, aplicarea urmatoarelor produse de nutriție foliară și biostimulare din gama Foliq, din portofoliul Agrii România:

Physiocrop, Foliq Ascovigor, Foliq Aminovigor, Router, Nutri-phite PGA, Samppi, Comcat

Pentru poziționarea corectă și sfaturi de utilizare a acestor soluții tehnice, apelați cu încredere la echipa Agrii România.

 

Abonează-te la newsletter-ul Agrii

și ai 10% discount pe magazin.agrii.ro

V-ați abonat cu succes la newsletter

A apărut o eroare la trimiterea solicitării dvs. Vă rugăm să încercați din nou.

Agrii.ro va folosi informațiile pe care le furnizați în acest formular pentru a vă contacta în scop de marketing.
preloader