Rapanul la cultura marului  %Post Title

Rapănul la cultura mărului

Ce este rapănul?

Rapănul mărului este o boală ce este provocată de o ciupercă ce se numește Venturia inaequalis. Aceasta atacă frunzele, fructele, lăstarii, dar poate ataca și florile. Drept urmare, producția este afectată calitativ și cantitativ, însă poate afecta și starea generală a pomului pentru că acesta își poate pierde toate frunzele.
La nivelul frunzelor, este ușor de recunoscut, deoarece se manifestă sub forma unor pete mici, circulare, de culoare galbenă, în primă fază, devenind apoi maronii. Aceste pete se înnegresc ulterior, se extind și se unesc pe suprafața frunzelor.
Mai jos foto cu simptomatică la nivelul frunzelor.

Rapanul la cultura marului  %Post Title

 

Atacul pe fructe:

Fructele sunt atacate de rapăn în toate fazele de creștere. Boala provoacă deformarea fructelor, crăparea și căderea prematură a acestora. (foto cu simptomatică la nivelul fructelor)

Rapanul la cultura marului  %Post Title

 

Această boală poate fi destul de severă mai ales în primăverile ploioase și răcoroase. Sporii fungici sunt produși la începutul primăverii pe frunzele de măr moarte, căzute, cam în momentul în care mugurii încep să se dezvolte. Acești spori sunt hidratați de ploaie și purtați de vânt pentru a fi răspândiți pe țesutul vegetal în curs de dezvoltare și inițiază infecțiile. După ce apar pete pe frunzele nou formate, se produc mai mulți spori care răspândesc infecția în alte părți ale pomului. Din nou, vremea ploioasă facilitează foarte mult răspândirea sporilor și infecția în timpul fazei secundare a producției de spori. Ciuperca iernează pe frunzele căzute.

Cum și când se combate boala?

Ca măsură preventivă este recomandată colectarea și aruncarea frunzelor căzute toamna. Acest lucru va ajuta la reducerea inoculului care poate provoca boala în primăvara următoare. Un program de stropiri cu accent pe prima parte a sezonului este de obicei necesar pentru o producție maximă de fructe de înaltă calitate. Aplicațiile trebuie făcute la buton roz, înflorire deplină, căderea petalelor și la intervale cuprinse între 10-20 zile până la intrarea fructelor în pârgă.

Agrii recomandă

  • Folosirea doar a produselor omologate în vederea combaterii rapănului cu respectarea dozelor recomandate de producători;
  • A nu se aplica produse ce conțin cupru după stadiul de “buton roz”;
  • Evitarea folosirii insecticidelor care pot distruge polenizatorii în timpul etapei de înflorit;
  • A nu se folosi produse pe bază de sulf la varietăți precum Golden delicious și Jonathan.

Când și cu ce intervenim pentru combaterea rapănului?

Fenofaza
Perioada aplicării
Agent dăunător combătut/
scopul aplicării
Produse recomandate Doza
(l,kg/ha)
Muguri florali vizibili
(BBCH 55)
Rapăn SCORE 250 EC (difenoconazole) 0.2
Buton roz – deschiderea primei flori
(BBCH 57-60)
Rapăn CHORUS 50 (cyprodinil) 0.45-0.75
Început cădere petale–
sfârșit înflorit
(BBCH 66-69)
Rapăn LUNA CARE 71,6 WG (fluopiram, fosetil de aluminiu) 3
Fruct de 10 mm–
fruct cat aluna
(BBCH 71)
Rapăn BELLIS (boscalid, piraclostrobin) 0.8
Fruct de 30-40 mm
(BBCH 74)
Rapăn MERPAN 80 WDG (captan) 2.25
Fruct ½ din dimensiunea normală
(BBCH 75)
Rapăn SCORE 250 EC (difenoconazole) 0.2
La 10-15 zile de la
tratamentul anterior
Rapăn SERCADIS (fluxapyrad) 0.25-0.3
preloader