Mustele cerealelor %Post Title

Semănatul timpuriu al păioaselor

Clima este într-o continuă schimbare cu toamne din ce în ce mai lungi și mai secetoase, aspect ce favorizează apariția dăunătorilor specifici ai cerealelor păioase încă de la răsărirea tinerilor plante. Cu toate acestea, neținând cont de transformările climatice, unii fermieri au decis să înființeze mai devreme față de epoca optimă conform arealului de cultivare, expunându-se unor pericole de atac a Muștelor cerealelor.

Identificarea dăunătorilor

Din marea familie a muștelor cerealelor care pot dăuna semnificativ culturile de cereale păioase încă de la debutul acestora în creștere și dezvoltare enumerăm:

Musca galbenă a cerealelor – Chlorops pumilionis

 

Mustele cerealelor %Post Title
Mustele cerealelor %Post Title

Adultul: muscă mică cu lungimea de 3-4 mm și corp de culoare galbenă, toracele cu dungi de culoare neagră, cea din zona centrală accentuată. Ochii sunt de culoare verde, antene de culoare neagră. Aripile posterioare sunt de culoare albă. Pe abdomen, se observă pete transversale, de culoare brună.

Mustele cerealelor %Post Title
Mustele cerealelor %Post Title

Larva: la completa dezvoltare are lungimea de 6-8 mm, este apodă și acefală. Corpul este translucid iniţial, apoi alb-gălbui, iar în final devine verde.

Simptomatică atac – toamna, la plantele atacate se observă o îngroșare a bazei, frunzele sunt scurte, late, cărnoase, încrețite pe margine, verzi spre bază sau uscate și sfâșiate spre vârf.

Biologie dăunător – în condițiile din România, are două generații pe an. Hibernează în stadiul de larvă matură, în zona mugurelui terminal de creștere în tulpinile plantelor atacate. O femelă, depune eșalonat aproximativ 150 de ouă şi incubația poate dura 4-10 zile.

 

Musca cenușie a cerealelor – Delia coarctata

 

Mustele cerealelor %Post Title
Mustele cerealelor %Post Title

Adultul: corp de culoare galben-cenușiu, cu lungimea cuprinsă între 5,5 și 7 mm. Capul are forma globuloasă și prezintă nuanțe gălbui. La femelă, orbitele sunt despărțite de o dungă mediană galben-roșcată. Întreg corpul este păros cu aspect prăfuit.

Mustele cerealelor %Post Title
Mustele cerealelor %Post Title

Larva: apodă și acefală, corpul este cilindric, subțiat anterior și trunchiat posterior. Culoarea este alb strălucitor, la completa dezvoltare poate avea 7-8 mm lungime.

Simptomatică atac – larva pătrunde în tulpină și roade țesutul de la exterior în formă de spirală, după care se instalează deasupra mugurelui de creștere al plantei pe care îl distruge. În urma atacului, tulpina se ofilește și se usucă.

Biologie dăunător – ponta are loc în septembrie-octombrie, în stratul superficial al solului din semănăturile timpurii de cereale păioase. Femela poate depune până la 60 de ouă, care vor ierna. Incubația durează 30-37 de zile.

 

Musca neagră a cerealelor – Phorbia fumigata

 

Mustele cerealelor %Post Title
Mustele cerealelor %Post Title

Adultul: 4-5 mm lungime, culoarea dominantă a corpului neagră, capul privit lateral este pentagonal, toracele este negru, dorsal cu dungi longitudinale mai închise.

Mustele cerealelor %Post Title
Mustele cerealelor %Post Title

Larva: corp cilindric, la completa dezvoltare are 6-7,5 mm lungime si este de culoare alb-gălbuie.

Simptomatică atac – frunza centrală a plantei atacate se ofilește, se îngălbenește și se desprinde din teacă, plantele rămân mici, se smulg din sol și dispar. Atacurile sunt mai puternice la marginea lanurilor.

Biologie dăunător – Phorbia fumigata are 2 generații pe an. Adulții zboară în aprilie-mai (prima generație) și august-septembrie. Ponta are loc în aprilie-mai, respectiv în septembrie. Adulții trăiesc
25-30 de zile, timp în care fiecare femelă depune circa 40-50 ouă. Incubația durează 6-9 zile, urmată de dezvoltarea larvară timp de 17 zile pentru prima generație cu diapauză timp de o lună, și 18 zile, fără diapauză pentru larvele din a doua generație.

 

Musca suedeză – Oscinella frit

 

Mustele cerealelor %Post Title
Mustele cerealelor %Post Title

Adultul: muscă mică, de culoare neagră, cu lungimea corpului de 2–2,5 mm. Antenele şi toracele sunt negre. Aripile hialine au străluciri metalice, culoarea picioarelor este neagră, cu excepția tibiilor, care au pigmentație variabilă.

Mustele cerealelor %Post Title
Mustele cerealelor %Post Title

Larva: apodă și acefală, transparentă în primul stadiu, devine albă în ultimele două vârste.

Simptomatică atac – larva roade mugurele central al plantei şi în urma atacului frunza centrală se decolorează, se îngălbenește ca urmare a dăunării părții inferioare, fenomen care poate fi observat după 8 – 16 zile.

Biologie dăunător – Depunerea pontei începe înainte de răsărirea completă a plantelor, ouăle fiind depuse pe semănăturile de cereale păioase și pe suprafața solului și încetează odată cu apariția celei de-a treia și a patra frunze.

 

Recomandări tehnice de combatere

 

Se va avea în vedere asocierea unui insecticid sistemic cu un insecticid de contact:

 

SISTEMIC

 

APIS  
Substanță activă Acetamiprid 200 g/l
Formulare Suspoemulsie SE
Doză amestec 0.2 l/ha

 

MOSPILAN  
Substanță activă Acetamiprid 200 g/kg
Formulare Granule solubile
Doză amestec 0.2 kg/ha

 

CONTACT

 

Scatto/Deltasap  
Substanță activă Deltametrin 25 g/l
Formulare Concentrat emulsionabil CE
Doză amestec 0.2 l/ha

 

Karate zeon  
Substanță activă Lambda cihalotrin 50 g/l
Formulare Suspensie concentrată
Doză amestec 0.15 l/ha

 

Sherpa duo  
Substanță activă Cipermetri + Piperonil butoxid
Formulare Concentrat emulsionabil
Doză amestec 0.2 l/ha

 

Cyperfor 100 EW  
Substanță activă Cipermetrin 100 g/l
Formulare Emulsie în apă
Doză amestec 0.25 l/ha

 

Cyperguard 25 EC  
Substanță activă Cipermetrin 250 g/l
Formulare Emulsie în apă
Doză amestec 0.1 l/ha
preloader