Monitorizați culturile de floarea-soarelui! Atenție la afide!

Afidele ( Brachycaudus helichrysi) prezente în cultura de floarea-soarelui au devenit o problemă stringentă ce necesită o atenție deosebită din mai multe puncte de vedere:

1. Monitorizarea culturii în fenofaze de creștere activă a plantelor: în intervalele fenologice 2 frunze (BBCH 12) până la formarea butonului floral (BBCH 51) sucul vacuolar al plantelor de floarea-soarelui este dulce reprezentând o atracție nutritivă pentru coloniile de afide care înțeapă și extrag sucul din plante.

2. PED (pragul economic de dăunare): Este considerat atunci când pe un metru pătrat identificăm minim 10 insecte adulte – forma aripată de culoare neagră (vezi foto) sau 20 insecte, generații succesive de culoare verde. Referitor la pagubele provocate trebuie știut faptul că leziunile provocate la nivel foliar induc o fază de stres a plantelor de cultură caracterizată prin: foliaj nou slab dezvoltat, nuanța galben-verde ce induce un nivel redus de clorofilă, foliaj gofrat la nivelul frunzelor noi și bășicări foliare la nivelul frunzelor mai mature, puncte necrotice oxidate, deshidratarea tesuturilor vegetale. Pagube în randament de până la 30% din potențialul genetic al hibridului.

 

Monitorizati culturile de floarea-soarelui!  %Post Title

Despre cum să combateți afidele din cultura de floarea-soarelui, citiți articolul pe larg.

preloader