De ce este bine să cultivăm lucerna: Avantajele și proprietățile ei!

Lucerna (Medicago sativa) aparține familiei leguminoaselor, ce are o perenitate cuprinsă între 8 și 10 ani. Aceasta are rădăcina pivotantă, ce poate explora adâncimi de sol mai mari de 2 m, lăstari erecți pe care se prind frunzele trifoliate, iar florile prezintă culoarea albastru- violet.

Lucerna prezintă mai multe avantaje de cultivare și anume:
– Toleranță foarte mare la temperaturile scăzute de peste iarnă (-20 grade Celsius);
– Toleranță bună la secetă, cu răspuns favorabil aplicării irigării;
– Este mare fixatoare de azot atmosferic, de care beneficiază culturile următoare din rotație;
– Are un grad foarte mare de regenerare și se pot obține între 4-6 coase pe/an;
– Este ingredientul cu proporția cea mai mare în amestecurile destinate furajării în zootehnie, datorită conținutului ridicat de proteină și alte elemente necesare nutriției la animale;
– Este parte componentă la înființarea pajiștilor, alături de gramineele perene;
– Este o bună plantă meliferă ce contribuie la biodiversitatea entomofaunei utile.
Are mai multe întrebuințări și anume: masa verde proaspătă, siloz, fân, procesată sub formă de brichete sau granule etc;

Zonele favorabile pentru cultura lucernei: Câmpia Banatului, Câmpia Transilvaniei, Dobrogea, zonele de luncă, sud-vestul Moldovei, zona de centru a României.

Lucrările de îngrijire ale lucernei

Sămânța și semănatul – sămânța trebuie să fie certificată, respectând indicii de calitate prevăzuți în legislația din România. Este recomandat ca înainte de semănat sămânța să fie tratată cu bacterii fixatoare de azot din genul Rhizobium, facilitând simbioza și formând nodozitățile de pe rădăcină. Pregătirea patului germinativ trebuie făcut foarte bine astfel încât sămânța să ia contact cu solul umed astfel realizându-se germinarea și răsărirea culturii.

Adâncimea de semănat nu trebuie să fie mai mare de 3 cm, unde se poate aplica o lucrare de tăvălugire pentru a păstra cât mai mult apa în sol. Norma de semănat poate varia între 20 -25 kg /ha- pentru a asigura o densitate de 1.000 pl/m². Calendaristic, semănatul se poate efectua după eliberarea și pregătirea terenului vara – 25-30 august (dacă umiditatea din sol este adecvată sau prin aplicarea unei udări de răsărire) sau primăvara devreme la începutul lunii martie – mijlocul lunii aprilie.
În ceea ce privește protecția culturii de lucernă ca primă măsură se va acorda o atenție deosebită combaterii buruienilor monocotile și dicotile, cu:
erbicide având ca substanță activă imazamox, pentru buruieni anuale dicotile și unele monocotile;
– erbicide pe bază de bentazon pentru buruieni dicotile anuale;
– erbicide având ca substanță activă quizalofop P-etil, cu acțiune de combatere pentru buruienile monocotile anuale și perene.
O atenție deosebită trebuie acordată plantei parazit Cuscuta spp. prin aplicarea unui produs pe bază de glifosat (la 5 – 7 zile după cosire) sau propizamid la aproximativ 2-3 săptămâni de la răsărire.
Datorită perenității sale, combaterea bolilor și dăunătorilor reprezintă un aspect important. Măsurile preventive și de combatere, respectiv aplicarea de fungicide și insecticide omologate pentru această cultură vor asigura condiții optime pentru obținerea unor producții cât mai mari.

Nevoile de nutriție ale lucernei

Față de alte plante de cultură, lucerna nu are cerințe ridicate în ceea ce privește nutriția, dar este recomandat a fi aplicată o doză de 100-150 kg/azotat de amoniu sau nitrocalcar, iar P₂O₅ și K₂O în cantități cuprinse între 50-70 kg/ha.
În ceea ce privește asigurarea sau completarea cu macro și microelementele necesare dezvoltării optime a culturii, Agrii România recomandă aplicarea următoarelor produse:

 

Produse recomandate Compoziție chimică Doza l/ha
FoliQ Universal 14% N + 5% P2O5 + 7% K2O + micro 5,0 l/ha
FoliQ Cereale 12% N + 15% K2O + 4% MgO + 7% SO3 + micro 0.5 l/ha
Foliq Zinc 78 g/l N + 31 g/l K2O + 295 g/l SO3 + 232.5 g/l Zn Zinc 1,0 l/ha
Foliq Sulphur 20% N + 28% SO3 + microelemente 1,5 l/ha
Sulper 18,6 % N total, 22% S 1,0 l/ha

 

Pentru a ajuta lucernierele să se refacă după perioada de iarnă și să aibă un start bun, recomandăm aplicarea, odată cu primul tratament în primăvară a unui biostimulator. PHYSIOCROP este un produs fertilizant cu efect biostimulator. Aplicarea foliară a PHYSIOCROP, în doză de 1,0-1,5 l/ha ajută cultura să depășească momentele de stres, astfel: are o acțiune de stimulare a plantei pentru economisirea energiei în timpul sintezei proteice; reduce stresul abiotic, ajută la revenirea rapidă a culturii după sezonul rece, în cazul secetei, schimbărilor de temperatură, dar și în cazul bolilor sau efectelor fitotoxice provocate de tratamentele cu produse de protecția plantelor; crește gradul de dezvoltare al rădăcinilor și viteza de absorbție a nutrienților; crește metabolismul azotului.

Al doilea produs recomandat de Agrii este NUTRI-PHITE® PGA. Este un produs conceput pentru a crește eficiența fertilizării. NUTRI-PHITE® PGA, aplicat în doză de 2,0 l/ha asigură culturii cantitatea de fosfor necesară în fazele critice (imediat după răsărire și înainte de înflorit) atunci când plantele nu pot utiliza rezerva de fosfor din sol în mod eficient.

Se vor avea în vedere combaterea următoarelor boli:
Făinarea lucernei (Erysiphe pisi), pătarea brună a frunzelor (Pseudopeziza medicaginis), mozaicul lucernei (Marmor medicaginis), ofilirea plantelor (Verticilium albo-atrum), rugina lucernei (Uromyces striatus) cu produse pe bază de: tebuconazol sau difenoconazol, azoxystrobin sau fluxopiroxad.

O atenție deosebită trebuie acordată dăunătorilor specifici și anume:

    • Țântarul florilor de lucernă (Contarina medicaginis)
    • Viespea semințelor de lucernă (Bruchophagus roddi)
    • Gândacul roșu al lucernei (Phytodecta fornicata)
    • Ploșnita lucernei – (Adelphocoris lineolatus)
    • Ploșnita de câmp-(Lygus pratensis)
    • Tripșii (Thrips spp.)
    • Gărgărițele frunzelor și rădăcinilor (Aramnichus ligustici, Hypera variabilis)
    • Buburuza lucernei (Subcoccinella vigintiquator punctata)

Acești dăunători pot fi combătuți eficient prin aplicarea insecticidelor pe bază de: cipermetrin, deltametrin sau lambda-cihalotrin.
Irigarea culturii reprezintă un avantaj major pentru obținerea de producții ridicate, astfel este recomandat să se aplice norme de udare cuprinse între 280-350 m³/ha (2-3 udări pe ciclul de vegetație).

Ce recomandă Agrii?
Recomandarea Agrii România pentru cultura de lucernă este soiul FELSY, deoarece este o lucernă de lungă durată având dormanța 6 și persistență mare în cultură. Furajul obținut din lucerna FELSY prezintă o calitate excelentă, are pretabilitate foarte mare la însilozare datorită profilului sanitar excelent al conținutului în proteină ridicat și al gradului mare de digestibilitate. Are o toleranță ridicată la factorii abiotici de stres, cum ar fi: perioada de iarnă și temperaturile ridicate din timpul verii.
Este recomandat a se cultiva pe orice tip de sol cu o normă de semănat de 25 kg/ha, vara imediat după recoltarea plantei premergătoare, calendaristic în lunile august- septembrie sau primăvara devreme, martie-aprilie. Este recomandată o tasare superficială a solului, în special vara și aplicarea acolo unde este posibil a unei norme de udare de min 300 m³/ha.
Planta dezvoltă un număr mare de lăstari, mai ales dacă este cultivată în sistem irigat, poate duce la producerea unei cantități mari de furaje, foarte apetisant și cu o valoare proteică considerabilă. Din rezultatele obținute în fermele partenere Agrii, producția medie obținută pe o coasă a fost în jurul a 15 tone furaj în sistem balotat și 4 coase pe durata unui an de cultivare.

 

Viorel DINCĂ
Director Tehnic Semințe -Agrii România

Abonează-te la newsletter-ul Agrii și ai 10% discount pe magazin.agrii.ro

 

Agrii.ro va folosi datele de contact pe care le furnizați în acest formular pentru a vă contacta în scop de marketing.

preloader