Cum să efectuăm o erbicidare preemergentă corespunzătoare?

La începutul campaniei de semănat a culturilor de primăvară: porumb, floarea-soarelui și soia trebuie stabilit un plan clar și eficient de combatere a buruienilor. Obiectivul principal urmărit, atunci când concepem planul de erbicidare îl constituie eliminarea concurenței buruienilor. Concurența dintre buruieni și plantele de cultură are loc pentru apă, hrană și lumină și poate afecta producția în mod semnificativ dacă nu se intervine la timp și cu produsele cele mai eficiente de combatere!

Una dintre metodele care asigură un program de erbicidare optim o reprezintă erbicidarea preemergentă. Erbicidul se aplică înainte de răsărirea culturii și asigură o protecție împotriva buruienilor ce ar fi urmat să răsară. Astfel, se asigură o cultură curată de buruieni, încă de la răsărire.

Pentru a asigura o erbicidare preemergentă eficientă trebuie avut în vedere ca solul să fie bine pregătit, mărunțit și să aibă o umiditate corespunzătoare. Erbicidul trebuie să creeze o peliculă în stratul superficial de sol pentru a asigura combatarea completă a buruienilor. Dacă solul este prea uscat, nu se poate crea acea peliculă de erbicid și scade eficiența tratamentului. Dacă survin ploi abundente după efectuarea tratamentului există riscul ca erbicidul să ajungă în zona rădăcinilor plantei de cultură și pot apare efecte fitotoxice.

Pentru a realiza un tratament preemergent, eficient recomandăm utilizarea adjuvantului DRIVE (în doză de 150-250 ml /ha) odată cu erbicidarea. Acesta este un adjuvant special creat pentru a îmbunătăți repartiţia şi retenția erbicidelor reziduale (preemergente) în stratul superficial de sol (primii 5 cm). Se recomandă aplicarea lui împreună cu erbicidele preemergente, în vederea optimizării aplicării tratamentelor la sol.

DRIVE asigură reducerea driftului prin optimizarea dimensiunilor picăturilor soluției de stropit. În acest mod se asigură și o mai bună acoperire a solului cu soluția de stropit. Previne levigarea produsului pe solurile ușoare sau în situația unor ploi abundente după efectuarea tratamentului, erbicidul fiind menținut în stratul superficial de sol. Toate aceste proprietăți ale produsului conduc la creștere eficacității tratamentelor de combatere a buruienilor.

Descoperiți gama completă de produse pe magazinul online Agrii.

Dr. Ing. Valerian IȘTOC
Business Development Director, Agrii România

preloader